STATEMENT MARTIN VRIJLAND

Zoals iedereen weet ben ik begonnen met schrijven in 2012. Toen in februari dit jaar Anass zelfmoord zou hebben gepleegd ben ik daar over gaan schrijven, omdat ik het opmerkelijk vond dat een jongetje in zulke vreemde omstandigheden kon verdwijnen. Beide ouders benaderden mij om met hen in contact te treden. De moeder als eerste. Toen ik op gesprek kwam heb ik mijn echte naam onthuld, om vertrouwen te winnen. Nadat ik in een situatie belandde waarin ik er van beschuldigd werd voor de vader te werken, werd ik genoodzaakt mezelf te verdedigen. Dit resulteerde in het verspreiden van mijn echte naam op het internet.

Het gevolg hiervan is geweest dat bepaalde mensen (“trollen sites”) dit aan gegrepen hebben om over te gaan tot het plegen van karakter moord. Uit hun verband getrokken eenzijdige verhalen resulteerden in smaad aangaande mijn persoon, met slechts één doel: neer sabelen van de complotdenker. De smadelijke beschuldigingen lijken afkomstig te zijn van personen in de ‘inner circle’ in de nabijheid van mijn kind. Deze mensen realiseren zich dan ook niet welke schade dit mogelijk berokkent. Daarbij denk ik niet aan mijzelf, maar uitsluitend aan mijn kind. Ik zelf kan goed tegen een stootje.

Het hoofddoel van verscheidene sites lijkt te zijn complotdenkers neer te sabelen. Nu het in de ‘inner circle’ van mijn kind begint te betreden, schieten zij hun doel voorbij en voel ik mij dus genoodzaakt daar maatregelen tegen te nemen.

In korte tijd heb ik de afgelopen tijd veel mensen wakker kunnen schudden. Dit heb ik niet alleen gezien aan de enorm positieve statistieken, maar tevens aan de grote hoeveelheden positieve reacties. Mijn initiële doel was om mensen tot kritisch nadenken te zetten over wat ze voorgeschoteld krijgen in het dagelijks nieuws en m.b.t. bijvoorbeeld de geschiedenis. Gezien de bezoekersaantallen denk ik dat er bij veel mensen een lampje is gaan branden. Het lijkt er echter op dat het verkondigen van een afwijkende mening in Nederland (en eigenlijk wereldwijd) niet meer getolereerd wordt. Je kunt je dan ook niet aan de indruk onttrekken dat verscheidenen “trollen sites” ondersteund worden vanuit overheidswege. De algehele consensus moet die van het ‘Ministerie van Waarheid’ (George Orwell) zijn. Het lijkt me goed dat we daar niet voor zwichten.

Omdat ik in korte tijd zeer veel mensen heb bereikt ben ik echter overtuigd dat de ontwaking wat dat betreft niet stil staat. Ik moet alleen nu aan de gevolgen voor mijn kind denken waar het gaat om de gepleegde smaad. Ik had er natuurlijk ook voor kunnen kiezen de site gewoon even op non actief te zetten. Maar de prikkel om door te blijven schrijven zou dan ieder moment weer op duiken. Mijn hoop is dan ook dat anderen het stokje over nemen. Mogelijk stel ik bepaalde artikelen nog ter beschikking voor geïnteresseerden.

Ik wens iedereen het allerbeste!

Print Friendly, PDF & Email
Share