Bonjer bekritiseert NRC over dierenextremisme

JAN BONJER WIST VAN DEELNAME LD AAN ACTIES DBF

De hoofdredacteur van het AD, Jan Bonjer, wist als voorzitter van Lekker Dier dat ‘twee of drie leden aan enkele (militante) acties (van het DBF) deelnamen.’ Dat zegt hij in een interview met klokkenluideronline. Tevens ‘uit hij zijn ernstige twijfels’ over verklaringen in NRC Handelsblad over ‘een geldstroom van LD naar DBF’. NRC schreef ondermeer op 29 november dat ‘acties van het illegale DBF begin jaren tachtig mede zijn gefinancierd door legale organisaties zoals de Dierenbescherming, Lekker Dier en het Anti-Bont Comite.’ Hieronder het volledige interview.

—–Oorspronkelijk bericht—–
Van: [email protected]
Verzonden: woensdag 10 december 2003 17:13
Aan: [email protected]
Onderwerp: vragen aan Bonjer
dag Jan,

zou je deze vragen willen beantwoorden

1. van wanneer tot wanneer was je vz van Lekker Dier?
[Bonjer, Jan]
Ik ben van 77 tot 81 actief geweest voor Lekker Dier. Toen ik begon, was er nog geen rechtspersoonlijkheid. Ik heb de actiegroep omgezet in een stichting waarvan ik de eerste voorzitter was. Toen ik in 1980 naar Winschoten verhuisde, ben ik opgehouden met de activiteiten. Een paar maanden later moest ik nog inspringen omdat het bestuur leegstroomde. Vanaf eind 81 heb ik met regelmaat de eindredactie van het kwartaalblad gedaan.

2. op de website www.militantvegan.tk staat een uitgebreide actionlist van DBF vanaf 1980. Was je als vz van LD van deze acties dan wel van de financiele en logistieke steun aan deze acties op de hoogte?[Bonjer, Jan] Nee, ik had wel mijn vermoedens over de betrokkenheid van sommigen en op enig moment wist ik dat twee tot drie leden van Lekker Dier aan enkele acties meededen. Van logistieke en financiele steun door Lekker Dier was in mijn tijd zeker geen sprake. Ik vraag me trouwens af of er ooit sprake is geweest van een geldstroom van Lekker Dier naar het DBF, ik heb mijn ernstige twijfels over de verklaringen die sommigen daarover doen tegenover de NRC.

3. Uit mijn tijd bij NRC weet ik dat je zelf aan acties hebt meegedaan. Welke acties waren dat?[Bonjer, Jan] Dat kun je niet weten omdat het niet waar is. Ik heb nimmer een actieve betrokkenheid gehad bij het DBF. Ik heb uitsluitend als verslaggever enkele acties meegemaakt in het allereerste begin (overigens stond ik in het prille begin sympathiek tegeover de acties). Dat was de ludieke fase van het DBF. De acties die ik meemaakte, waren bij de military in Boekelo en bij het weghalen van zogenaamde bloedponies in Brabant. Over de trofeeendiefstal in Vorden heb ik geschreven op grond van telefonische raadplegingen. De rechter in Zutphen heeft mij verhoord omdat hij vond dat ik mijn bronnen moest vermelden. Ik heb beroep gedaan op een beperkt verschoningsrecht en dat beroep is gehonoreerd.

4. Wat is je oordeel over de stukken van Tom Jan hierover?[Bonjer, Jan] Ik kan alleen een oordeel vellen over de eerste jaren van 1980. Toen betrof het min of meer ludieke acties van een groep van 15 tot 20 personen, schat ik. Later hebben allerlei mensen met minder fraaie motieven de naam van het DBF misbruikt. dat is natuurlijk het grote risico van zo’n wijze van actievoering.

5. Waren de acties die je versloeg voor NRevu echt geweldloos?[Bonjer, Jan] Ik vind van wel. De dieren die werden weggehaald, kregen echt een goed onderdak en werden niet aan hun lot overgelaten. Bij de military in Boekelo zijn de hindernissen afgebroken (die door de parcoursbouwers des ochtends in enkele uren weer werden opgebouwd) en er zijn enkele lijnen van de geluidsinstallatie doorgeknipt. Er was dus sprake van beperkte materiele schade. Van geweld tegenover personen is in de eerste jaren, voor zover ik weet, nimmer sprake geweest. Helaas hebben zich later ontsporingen voorgedaan.

Tot zover

groet
groet

Jan

Print Friendly, PDF & Email
Share